Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.Special Issue 1 din 2022  
         
  Articol:   TRADIȚIA DE GEN CA ȘI CATEGORIE ARTISTICĂ (PE EXEMPLUL MUZICII DE ORGĂ UCRAINENE DE LA SFÂRȘITUL SECOLULUI AL XX-LEA - ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XXI-LEA) / GENRE TRADITION AS AN ARTISTIC CATEGORY (ON THE EXAMPLE OF UKRAINIAN ORGAN MUSIC OF THE LATE XX – EARLY XXI CENTURY).

Autori:  DARYNA KUPINA, VALENTINA REDYA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.spiss1.03

Published Online: 2022-07-10
Published Print: 2022-07-30
pp. 33-48

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Sunt luate în considerare unele particularități ale tradiției de gen ca și categorie artistică (pe baza exemplului unei muzici de orgă cu tuburi ucrainene moderne). S-a constatat că transformarea genurilor este un proces natural, care a vizat păstrarea trăsăturilor constante, care sunt considerate ca tradiție de gen. S-a dovedit că în muzica de orgă ucraineană tradițiile europene de gen sunt un astfel de set de caracteristici de gen, care răsar în noile piese de orgă și reflectă "experiența de orgă" totală a compozitorilor europeni. Tradițiile de gen ale muzicii de orgă au aspecte externe și interne, care se evidențiază la nivel structural și funcțional-dinamic. Din acest motiv, genul poate fi prezentat ca o sumă dialectică de caracteristici neschimbabile și schimbătoare. S-a arătat că, considerând tradiția de gen ca o categorie constantă, aceasta poate fi caracterizată în trei perechi de atribute - cultă și laică, retrospectivă și de perspectivă, națională și internațională. Infuzia genului primar în mentalități noi este însoțită de o risipă de putere și de legături contextuale reale, care se salvează în memoria genului și se manifestă de către compozitori sub formă de aluzii. Întruchiparea tradițiilor vechi ale genului muzicii de orgă în noile condiții este însoțită de pierderea legăturilor sale contextuale reale și de intensificarea legăturilor de asociere. Considerând tradiția de gen ca un fenomen dinamic al artei organistice europene, identificăm trei tipuri de interacțiune a tradițiilor de gen - interferența, interpolarea și includerea. Aceste modalități asigură prelungirea productivă a genurilor în condițiile creativității moderne a muzicii de orgă. Perspectivele de cercetare a tradiției de gen ca categorie artistică deschid căi de înțelegere a principiilor muzicii moderne.

Key words: gen, tradiție, tradiția genurilor, adaptarea genurilor, muzică de orgă, muzică ucraineană, muzică academică modernă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă